15 april 2020
POST CRAIOVA: BIJZONDERE TIJDEN VOOR ONS ALLEMAAL

We leven in een bijzondere tijd. De coronacrisis is een onwerkelijke situatie die de maatschappij en het dagelijks leven van bijna iedereen volledig op z’n kop zet. Nog maar een paar weken geleden waren we allen druk-verontwaardigd bezig over de stikstofkwestie. Weet u nog de boze boeren die met trekkers over het Malieveld reden? Dat onderwerp is nu verdwenen van de agenda.
Eveneens voor NetRom is er heel snel, heel veel veranderd. De overgrote meerderheid van onze mensen, 280 van de 350 medewerkers, werken nu vanuit huis. De Roemeense overheid is doortastend met het doorvoeren van strenge maatregelen, zo is er sprake van een lockdown vergelijkbaar met Noord-Italië. Men mag alleen de straat op met ondersteunende documenten en alle non-food winkels zijn gesloten. Teruggekeerde reizigers naar Roemenië worden in een semi-bewaakte thuisquarantaine geplaatst. Ik weet niet of er een direct verband is, maar het aantal besmettingen in heel Roemenië is beperkt gebleven tot 6.500 personen (status 14 april). Normaal reis ik 2x per week (Lees: 70 keer per jaar sta ik op Schiphol) van en naar Roemenië. Dat is nu niet mogelijk en werk ik vanuit huis in Nederland.
Gelukkig is onze organisatie en infrastructuur goed voorbereid op thuiswerken, maar onze gedachten gaan uit naar de werknemers en ondernemers in andere sectoren waar thuiswerken niet mogelijk is.
Ik hoorde van een hotelier, een ambitieuze ondernemer met een kerngezond bedrijf die net zijn 3de hotel had aangekocht. Zijn omzet ging praktisch van de ene op de andere dag naar nul.
Zo bekeken; kunnen en moeten wij ons in de IT-sector gelukkig prijzen met onze positie waarin remote werken al lang gemeengoed is.
Dé million-dollar question waar wij ons – net als u – in deze periode intensief mee bezig houden, is: Hoe lang gaat deze coronacrisis duren?
Niemand heeft een kristallen bol, maar om een coherent beleid uit te stippelen en de juiste beslissingen en maatregelen te nemen is het toch noodzakelijk om uit de vele mogelijke scenario’s er eentje te selecteren die het meest waarschijnlijk lijkt.
Maatregelen nemen zonder een uitgangspunt met betrekking tot de duur van de crisis en zonder grondige analyse van de effecten die ze teweegbrengen is niets meer of minder dan paniekvoetbal.

Op basis van onze analyse van alle beschikbare informatie werken wij zelf nu met het uitgangspunt dat de situatie in juli voor NetRom weer grotendeels genormaliseerd zal zijn.
Daarnaast hebben we een aantal uitgangspunten geformuleerd die als leidraad dienen:
· Het welzijn en behoud van onze medewerkers staat voor NetRom bovenaan.
· Deze crisis gaat korter of langer duren, maar hij gaat een keer voorbij. Zinnig beleid is gebaseerd op het gezamenlijk met onze opdrachtgevers identificeren van methodes die helpen deze periode zo efficiënt mogelijk te overbruggen.
· Het verschil tussen de relatie met ‘een leverancier’ en de band met een zakelijke partner voor de lange-termijn wordt zichtbaar in tijden van crisis, nu dus!

Zelf ben ik een optimistisch persoon. Naar mijn gefundeerde overtuiging kan NetRom samen met haar partners de adem lang inhouden, dit in tegenstelling tot geluiden die we horen binnen de IT-wereld. De kans op een vaccin óf het vinden van een combinatie van bestaande geneesmiddelen die effect tegen het virus sorteren is aanzienlijk, daar wordt wereldwijd met man en macht aan gewerkt. Een hoopgevende gedachte in een bijzondere periode. Mijn gedachten gaan uit naar alle getroffenen van en betrokkenen bij het coronavirus en mensen die hun naasten niet kunnen bezoeken. Blijf gezond, samen staan we sterk!
