10 maart 2022

Post Craiova: De oorlog in Oekraïne

Iedereen volgt gespannen de situatie in Oekraïne. Dat is bij NetRom natuurlijk niet anders. Nu Oekraïne wereldnieuws is, wordt duidelijk hoe veel mensen Oost-Europa nog steeds zien als één pot nat. Vreemd, want ieder land heeft zijn eigen taal, geschiedenis, cultuur en identiteit.

Tijdens die (goedbedoelde) gesprekken merk ik vaak dat veel mensen Oost-Europa nog steeds als één pot nat zien. Een beetje hoe Amerikanen het steevast over “Europa” hebben als ze naar Portugal of Polen gaan. De neiging om Oost-Europese landen te generaliseren, is een hardnekkige. Terwijl ieder land zijn eigen taal, geschiedenis, cultuur en identiteit heeft.

Er heerst in Roemenië een anti-Russisch sentiment, afkomstig uit de tijd van de Sovjet-Unie. Met deze verschrikkelijke oorlog zal dat negatieve sentiment alleen maar groeien. Ons personeel in Craiova is zich natuurlijk rot geschrokken van wat er in Oekraïne gebeurt, maar voelt zich veilig onder de vlag van de Europese Unie en de NAVO. Alles in Craiova kan gewoon doorgaan als vanouds. De stad ligt in het zuiden van Roemenië, op bijna duizend kilometer van de Oekraïense grens. Bovendien ligt 60 kilometer buiten de stad een Amerikaanse legerbasis.

Als Poetin één voet in Roemenië of een ander NAVO-land zet, breekt er een Derde Wereldoorlog uit. Mijn analyse is dat dat niet gaat gebeuren. Wel denk ik dat het mogelijk is dat landen zoals Moldavië en Georgië het zonder de bescherming van de NAVO moeilijker gaan krijgen. In Transnistrië, een enclave in Moldavië, hebben de Russen het al langer voor het zeggen. Maar als ik kijk naar de gigantische eensgezinde, verontwaardigde reactie uit de rest van de wereld, weet ik vrijwel zeker dat bij een nieuwe inval de sancties nog vele malen sterker zullen worden.

Poetin heeft duidelijk het patriottisme van de Oekraïners onderschat. De Oekraïense mensen zijn veerkrachtig, strijdvaardig, dapper en trots op hun land. Dat is inspirerend om te zien. Het land verdient beter.

NetRom doet in ieder geval geen zaken met Rusland. Bovendien zijn we bezig met plannen om bedrijven in Oekraïne gratis kantoorruimte aan te bieden, zodat ze door kunnen werken. En klanten die bij ons aankloppen voor een samenwerking omdat hun Oekraïense software-ontwikkelaar wegvalt, worden vriendelijk naar de deur gewezen.