01 oktober 2019
EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN PROGRAMMEREN

Zou u twintig jaar geleden dezelfde keuze maken? Wat waren de opties toen, hoe zou het eindresultaat eruit zien en hoeveel moeite had u moeten doen? Dat vinden wij een interessante gedachte vanwege ons 20-jarig jubileum, dus we kijken terug in de tijd en zien hoe de dingen vorderden in de wereld van softwareontwikkeling.
Het begin
In de jaren 40 en 50 werd de basis gelegd voor wat later de daadwerkelijke softwareontwikkeling zou worden. Dingen begonnen met programmeren op machineniveau, met behulp van binaire of equivalente notaties voor werkelijke numerieke waarden. Hardware met beperkte snelheid en geheugencapaciteit (bits).
De jaren 60 markeerden het begin van talen met een "hoog niveau". Fortan, Cobol en Basic behoorden tot de meest bekende talen van dit soort en compileerden en vertaalden een programma in assembler.
In de jaren '70 begonnen systeemprogrammeertalen te ontstaan. C werd geïntroduceerd, al snel gevolgd door zijn OOP-opvolger, C ++, die tot vandaag bleef evolueren. De eerste taal voor gegevensmanipulatie verscheen in 1978 in de vorm van SQL.
Tractie
In de jaren 80 wordt een verscheidenheid aan nieuwe talen uitgebracht, met elk een ander doel. De focus lag op het programmeren van grootschalige systemen of code-eenheden. Het moderne concept van RISC werd geïntroduceerd die ook de programmeertalen beïnvloedde. De hardware moet worden ontworpen voor compilers in plaats van voor programmeurs. Dit leidde tot het ontwerpen van programmeertalen op hoog niveau gericht op compilers. Enkele opvallende talen zijn MATLAB, dat veel wordt gebruikt voor algoritmen en visualisaties, FoxPro verscheen als een taal voor het ondersteunen van databasebewerkingen en concepten. Objective C wordt gelanceerd als een objectgeoriënteerde programmeertaal. Maine-taal die wordt gebruikt voor het NeXTSTEP-besturingssysteem, waarvan macOS en iOS later zijn afgeleid.

Het Internet en RAD (Rapid Application Development)
In de jaren 90 verschenen er veel nieuwe en interessante talen en velen van hen werden erg populair. De snelle groei van internet bood grote kansen voor nieuwe talen. De focus lag op visuals, web, componenten gebaseerde programmering en het gebruik van kant-en-klare componenten om de ontwikkeling te versnellen. Allemaal aangedreven door de productiviteitsfilosofie van de programmeur.
Visual Basic werd in 1991 door Microsoft gelanceerd met als doel het voor ontwikkelaars gemakkelijk te maken om eenvoudig Windows-gebruikersinterfaces te implementeren. En dat deed het, vooral de latere versies. Visual Basic 6, uitgebracht in 1998, is waarschijnlijk de meest populaire versie.
Vanwege zijn populariteit zijn veel VB-afleidingen gemaakt, zoals VBA (Visual Basic for Applications), gebruikt in Office-macro's of VBScript gebruikt voor Windows-scripts of als taal voor Active Server Pages (ASP).

Naar het heden
Kotlin is in 2011 naar voren gekomen als het belangrijkste alternatief voor Java sinds Java werd ingehaald door Oracle. Kotlin wordt veel gebruikt voor Android-ontwikkeling met zijn eenvoudige syntaxis in vergelijking met Java. Swift wordt in 2014 door Apple geïntroduceerd als een alternatief voor doelstelling C. Swift is gemakkelijker te leren in vergelijking met doelstelling C en heeft ook minder code nodig, waardoor het een populaire keuze van programmeurs wordt om iOS-toepassingen te ontwikkelen. Hoewel het vorige decennium (aantoonbaar) kan worden gekenmerkt door het gebruik van grote of zeer grote frameworks en oplossingen (zoals Magento, SugarCRM), vanwege de diversiteit aan talen en een meer gedistribueerde aard van de systemen, is de richting veranderd in meer herbruikbaar, specifieke oplossingen. De programmeertalen hebben een lange weg afgelegd.

De toekomst
- TeamNETROM telt nu meer dan 300 ontwikkelaars met kennis van ten minste de belangrijkste programmeertalen en -technologieën. We doen ons best om de juiste technologieën en de juiste ontwikkelaars voor een project bij elkaar te zetten. Het heden ziet er zeker mooi uit en we kunnen alleen een opwindende toekomst in software verwachten.
Dit is slechts een kleine samenvatting van het artikel. Wilt u het hele artikel ontvangen? Neem dan contact op met Ronald Bouwmeister via ronald@netrom.nl.