27 november 2016

EEN KATHEDRAAL IN CRAIOVA

Wat was het meest inspirerende van de derde NetRom Relatiedag 2016: de NetRom Campus, de sprekers of het feest? Onder het motto The Road to 2020 ontvingen we ruim 150 opdrachtgevers en hun relaties. Hans Schipper presenteerde in een korte clip de essentie van de ambitie: het uitbouwen van onze voorsprong in software outsourcing door het verder vergroten van onze aantrekkingskracht als werkgever. Dat doen we met de NetRom Campus, die in 2020 zijn deuren opent. Op een terrein van 3 hectare ontstaat een nieuw hoofdgebouw van 15.000 m2 met alle voorzieningen die het leven prettig en makkelijk maken.

Daan Quakernaat

Na deze opening volgde de bijdrage van Daan Quakernaat over het bouwen van kathedralen. Ontspannen, humoristisch én indringend besprak Quakernaat het uitzicht uit zijn appartement in Utrecht op Hoog Catharijne: de grootste en vrijwel permanente bouwput van Nederland. Om te voorkomen dat mensen tijdens het werk van daken afvallen (er vallen in Nederland tientallen doden per jaar) is een absurd ver doorgevoerd systeem van regeltjes, hekjes en bordjes ontstaan. Het schiet zijn doel volledig voorbij. Hoe komt dat? Volgens Quakernaat gaat het controle-denken ten onder aan zijn eigen succes. Mensen vergeten dat controle een instrument is en maken er een dogma van, waarachter ze zich vervolgens verschuilen: 5 jaar vergaderen, je opsluiten met een modelletje, op zoek naar veiligheid.

Kathedralen

Het kan ook anders. In Frankrijk bouwden ze rond 1200 op 85 plaatsen tegelijk kathedralen. Hoe was dat mogelijk zonder boormachines en hijskranen? Het geheim is dat deze bouwers wisten wat ze wilden - en het gingen doen. Zonder projectplan en zonder budget, maar met heel veel heilig vuur. De muren en de pilaren vielen om, de ramen woeien uit de muren en als het klaar was, sloeg de bliksem in het houten dak. En dan? Eerst huilen, dan aanpakken en oplossen. Steeds opnieuw, met ossenwagens en tredmolens.

Passie en controle

Quakernaats bijdrage is te zien als een overtuigend pleidooi voor passie, durf en moed. De moed om opnieuw te beginnen als dat nodig is én de moed om elkaar af te rekenen op resultaat. Zonder techniek, controle, cijfers en structuren kom je er niet. De middeleeuwers hadden ook hun ossenwagens en tredmolens. Maar van controle alleen worden we niet gelukkig. We hebben passie nodig. Vallen en opstaan vereist het voortdurend pendelen van passie naar controle en terug. We moeten ouderwets doen wat er toe doet, namelijk: innoveren, wederzijds belangen respecteren en klanten gelukkig maken. We moeten kathedralen bouwen: een relatie, een app, lekker brood, een nieuwe dienst. Of een campus.

Vincent Everts

Na een opvallend lang applaus en veel bijval voor Quakernaat begon Vincent Everts aan zijn meeslepende betoog over IT als aanjager van vooruitgang. Everts is ondernemer en vlogger. Hij interviewt en onderzoekt alles en iedereen gerelateerd aan IT, energie en verduurzaming. Hij liet zien hoe de overheid van Estland sinds 1991 met veel succes grootscheeps investeert in digitalisering en er ook actief in stuurt. Bij de uitgelezen buffetten en de wijnproeverij troffen vele bekende en nieuwe gasten elkaar. Ze maakten kennis, praatten bij en wisselden ervaringen en ideeën uit. Het ging over software en over zaken die het leven de moeite waard maken. Han van Calker, Service Delivery Manager Business Applications bij Unit4: "Prettig om zoveel positieve energie te zien."

Meer weten over onze relatiedag?
Contact ronald@netrom.nl
of bel gelijk naar +31 (0)30 782 0111.