03 januari 2022
POST CRAIOVA: ROEMEENSE DAADKRACHT

Roemenië heeft soms nog een slechte reputatie in Nederland. Onterecht. Kijk bijvoorbeeld maar hoe daadkrachtig ze corona te lijf gaan, heel anders dan in Nederland. Ook op andere gebieden zie je die daadkracht terug, en is het land ontzettend in beweging.
De coronacrisis laat goed zien hoe overgeorganiseerd Nederland soms is. En hoe onze overheid van de ene naar de andere aanpak fladdert. We weten allemaal wat daar het resultaat van is. Toen ik laatst in Roemenië was, stond ik te kijken van de daadkracht van de overheid om het virus te bestrijden. Strenge quarantaine-regels en controle. Veel testen. Een strikt beleid. Vaccinatiestraten in overvloed. Iedereen die zich wil laten vaccineren kan dat gemakkelijk doen zonder rompslomp. Ook buiten de grote steden. Ik ben zelf geen Roemeen, maar kon wel het vaccin krijgen. Alles onder het motto: hoe meer mensen, hoe beter.
Die daadkracht zie ik iedere keer terug als ik in Roemenië ben. Neem de autoweg van Pitesti naar Craiova, waar het delivery center van NetRom is gevestigd. Zoals de vele Nederlandse bezoekers aan NetRom weten, gaan de laatste honderd kilometer van die reis over een soort provinciale weg, maar nu komt er dus een gloednieuwe snelweg bij. Scheelt zo drie kwartier reistijd tussen de luchthaven en NetRom! Wat me opviel is hoe razendsnel ze die snelweg uit de grond stampen. Honderden kiepwagens die dag en nacht doorwerken om de klus te klaren.

Tijdens corona werd ook gewoon druk doorgewerkt aan de uitbreiding van de luchthaven van Craiova, waar nu op zestien bestemmingen wordt gevlogen. Zo’n beetje iedere 2 jaar verdubbeld de luchthaven in omvang, en dat ging ook gewoon door tijdens corona. En op de luchthaven van Boekarest heeft de overheid binnen twee jaar een moderne treinverbinding aangelegd naar het stadscentrum. Niet met 10 jaar vertraging zoals de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, maar gewoon in no-time uit de grond gestampt.

Eind 2020 kocht ik een appartement in een nieuwe wijk in Boekarest. Nog geen tien jaar geleden was dat een verloederde industriële zone waar je niets te zoeken had. Nu staat het vol appartementencomplexen en kantoortorens van Microsoft, Oracle, HP en Lenovo. Laatst liep ik daar een blokje om en kwam terecht bij een Japans-Frans fusion-restaurant met fantastisch eten, wat je normaal alleen ziet in hippe wijken in Amsterdam, New York of London. Een plek die eerst ten dode was opgeschreven, is in een paar jaar getransformeerd in een bloeiende, dynamische plek waar toeristen en buitenlandse bedrijven graag naartoe willen.
Daar word ik blij van. Er is nog veel onbekend over Roemenië en er is hier nog veel te doen, minder bekend is het dat de ontwikkelingen in Roemenië razendsnel gaan.
