Menu

Post Craiova – Uit je bubbel in Craiova 

Post Craiova – Uit je bubbel in Craiova 

Zoals veel lezers van Post Craiova wellicht weten, of al ervaren hebben, ontvangen wij in Craiova vrijwel wekelijks bezoek vanuit Nederland. Die bezoeken zijn ontzettend waardevol. Of het nu gaat om onboarding van een nieuwe opdrachtgever of terugkerende bezoeken van bestaande klanten: een bezoek aan Roemenië is verhelderend en zorgt voor vernieuwde focus. Het zorgt praktisch altijd voor een sterke toename van wederzijds begrip en consensus over wat er moet gebeuren. Persoonlijk zie ik het als een soort stroomversnelling in de output van onze ontwikkelteams.

Minstens zo belangrijk vind ik dat de bezoeken ook bijdragen aan een realistischer beeld van Roemenië. Want alle intensieve samenwerking en communicatie op afstand ten spijt, blijkt toch altijd weer dat mensen in Nederland de situatie in Roemenië gigantisch onderschatten.

Wat de meeste bezoekers aan onze vestiging in Craiova met elkaar gemeen hebben, is dat hun beeld van Roemenië grondig in positieve zin wordt bijgesteld. Verwachtingen worden ruimschoots overtroffen. Dat begint al op het vliegveld. Wanneer ze na hun vlucht in een luxe busje worden opgehaald en over prima wegen richting Craiova rijden, dringt vaak al door dat Roemenië echt geen derdewereldland is. Aangekomen op onze vestiging worden veel mensen overvallen door de massaliteit en de enorme ontwikkeling die hier eigenlijk continu gaande is. Dat moet je echt zien om het te begrijpen. 

Het bezoek aan onze campus begint allemaal met de reis. Voordat je in Craiova aankomt, heb je er al een aardige trip op zitten. Met het wachten op Schiphol, een vlucht van twee uur, een autorit van drie uur en een uur tijdverschil ben je al gauw zo’n 10 uur onderweg. Vervolgens word je vrijwel meteen in het diepe gegooid. We hebben een heleboel mooie conferentieruimtes waarin onze bezoekers het grootste deel van hun vaak tweedaagse bezoek doorbrengen. De lunch in het bedrijfsrestaurant geeft een goede indruk van de werksfeer en leidt tot brede contacten.

Als klant maak je kennis met meerdere betrokkenen bij je project. We proberen een beeld te geven van de enorme knowledge base van de vijfhonderd mensen die in onze Craiova-vestiging werken. Samen werken we aan een roadmap van wat een project nodig heeft en welke expertise nog mist. Daarbij dagen we klanten uit om breder te kijken dan hun eigen vraag. Bijvoorbeeld door een aanbod aan demo’s op verschillende kennisgebieden, zoals AI en machine learning, of quality assurance. Een cross-over naar andere vakgebieden draagt bij aan verdieping van projecten en aan innovatie. 

De ervaring leert dat het heel goed is om even uit je eigen bubbel te komen van je eigen sector, klanten en opdrachten. Dat lukt niet vanuit Nederland, in een setting waar de dagelijkse beslommeringen altijd doorgaan. In Roemenië ben je er echt helemaal uit en is er volledige focus. Je wordt als het ware ondergedompeld in samenwerking rondom je eigen project. Natuurlijk is dat super intensief; de meeste mensen zijn na twee dagen volledig afgepeigerd. Maar de betrokkenheid en de contacten blijken altijd weer zeer positief en wenselijk. Meer wederzijds begrip verstevigt en intensifieert de basis voor de samenwerking. Zonder de bezoeken aan Craiova zou het ondenkbaar zijn om dat op dit niveau voor elkaar te krijgen.

Dat onze bezoekers niet alleen een veel realistischer maar ook een veel positiever beeld van Roemenië krijgen nemen we graag op de koop toe. 😊 

Op zoek naar betrouwbare softwareontwikkelingsdiensten?
Ontdek hoe we kunnen helpen.