02 mei 2022

Post Craiova: Roemenië in de versnelling

Onlangs kreeg ik het bericht dat ons huis in een wijk aan de buitenrand van Craiova, waar wij al 15 jaar wonen, aangesloten wordt op de riolering. Dat is goed nieuws. Enige jaren geleden is er waterleiding aangelegd en nu dus riolering. Kleine stapjes de goede kant op, al blijft coördinatie wel een issue… De weg naar ons huis wordt binnenkort voor de zoveelste keer weer opengebroken.

De volgorde van de aanleg van allerlei nutsvoorzieningen is hier wel vaker bijzonder. Waar in Nederland de wet van de remmende voorsprong soms van toepassing is, geldt voor Roemenië het omgekeerde. Door het gebrek aan een kopernetwerk is Roemenië in één keer en grootschalig doorgeschakeld naar een glasvezelnetwerk. Daardoor beschikken we al heel lang over een perfecte glasvezelverbinding tot binnen in ons huis, voor mij van buitengewoon belang.

Vanwege die bijzondere volgorde van nutsvoorzieningen hebben we thuis wel voor alles een soort van back-up oplossing. Een eigen waterput in de tuin bijvoorbeeld, compleet met automatische pomp en onthardingsinstallatie voor als de waterleiding het niet doet. Een eigen gierkelder voor als de riolering ooit verstopt zou raken. En voor stroomuitval beschikken we zelfs over een eigen generator, maar die hebben we gelukkig al jaren niet meer hoeven te gebruiken.

Ik roep het vaak in deze blog: de vooruitgang in Roemenië gaat snel, efficiënt en voor heel veel mensen onzichtbaar.

Vanwege mijn betrokkenheid bij het Dutch Romanian Network (DRN), een stichting die zich bezighoudt met het bevorderen van de handelsrelaties tussen Nederland en Roemenië, werd mijn aandacht gevestigd op de wijze waarop ook de zakelijke infrastructuur zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Door de continue en gestage ontwikkelingen vallen sommige zaken niet meer zo erg op, maar vooral in de hoofdstad Boekarest is de aanwezigheid en professionaliteit van internationaal georiënteerde juristenkantoren, notarissen, fiscalisten en accountants een geweldige vooruitgang die het ondernemersleven in Roemenië een stuk gemakkelijker en soepeler maakt.

Het contrast met mijn begintijd als ondernemer in Roemenië kan niet groter zijn. Dat was echt pionieren in de waarste zin van het woord, in een tijd zonder de middelen die we nu als volkomen vanzelfsprekend beschouwen. Het is voor mij persoonlijk een bijna-zekerheid dat Roemenië haar achterstand met Nederland in één generatie zal gaan wegwerken.