07 februari 2022

Post Craiova: Minder zwerfvuil, meer loon

Zwerfvuil is in Roemenië lange tijd een probleem geweest waar geen oplossing voor leek te komen. Grote boosdoener was het illegale vervoer van bouwpuin, wat leidde tot grote vuilnisbelten langs de snelweg. Dat is geen fraai gezicht, slecht voor de natuur en natuurlijk een doorn in het oog van inwoners en toeristen. Het land is prachtig, vuilnis niet.

Het goede nieuws is dat de Roemeense overheid de wetgeving omtrent illegale vuilstort inmiddels veel beter handhaaft. Vooral als het gaat om het verwerken van bouwpuin doet de overheid flink haar best om illegaal vervoer van vuilstort te bestrijden. Zo heeft het Ministerie van Milieu een project voor afvalbeheer van bouwprojecten ontwikkeld, zodat dit efficiënter en transparanter verloopt. Aannemers kunnen op basis van hun bouwproject allerlei soorten afvalcontainers aanvragen, die op iedere locatie afgeleverd kunnen worden en weer netjes worden opgehaald. Ook schrijft de politie meer boetes uit aan mensen die illegaal bouwpuin vervoeren en dumpen, die oplopen tot wel 6000 euro.

Het transport van huisvuil wordt geregionaliseerd, en mag alleen worden uitgevoerd door bedrijven met de juiste licenties. Als ze die niet hebben, kunnen ze een flinke boete verwachten. Resultaat: veel meer vuilverwerkers vragen een licentie aan om de vuilverwerking te kunnen uitvoeren, wat zorgt voor meer overzicht en volgen van regels. Je kunt zien dat die regionalisering een katalysator is van allerlei nieuwe organisaties die zich bezighouden met vuilverwerking, vaak ook met investeringen uit het buitenland. Zo wordt in Craiova, waar ons delivery center is gevestigd, het vuilnis netjes opgehaald door de Iridex Group; een bedrijf dat restafval, papier, karton, plastic en metalen verwerkt. Compleet met een overzicht van de ophaaldagen voor op de koelkast.

Dat de overheid daar flink op inzet, merkte ik afgelopen jaar heel goed als ik in Craiova was. We zijn daar druk bezig zijn om onze NetRom campus te bouwen. Toen ik op het terrein een praatje maakte met een aannemer vertelde hij (zelfs een beetje chagrijnig) dat hij tegenwoordig voor iedere scheet een container moest neerzetten om het vuilnis in te zamelen. En dat dat een paar jaar geleden wel anders was. Goed nieuws, lijkt me. Vroeger was niet alles altijd beter.

De strengere regels omtrent de verwerking van bouwpuin zorgen voor een betere waardeketen in de bouwsector. Maar ook op andere manieren wordt die waardeketen beter. Voorheen was er vooral in die sector namelijk een groot overschot aan werknemers. Voor jou tien anderen, zo’n verhaal. Iemand die voor 300 euro per maand zes dagen per week wilde werken, kon je gemakkelijk de hele dag een emmer vol cement omhoog laten trekken. Dan had het voor een aannemer weinig zin om een cementpomp aan te schaffen.

Maar de afgelopen jaren is er door de explosieve groei van de bouwsector in Roemenië een enorm tekort gekomen aan personeel. En daarom is het minimumsalaris flink gestegen; de man die dat emmertje eerst voor een paar honderd euro omhoog trok, is nu stukken duurder.. Met andere woorden; zijn tijd is waardevoller geworden, waardoor de aannemer genoodzaakt wordt om te moderniseren, automatiseren en mechaniseren. Meer hoogwaardige machines dus, zodat er voor de werknemers meer tijd overblijft om technischer werk te doen in plaats van handarbeid.

Die modernisering verbetert de waardeketen van de bouwindustrie ontzettend. Het wordt professioneler, veiliger en humaner. Zeker in combinatie met de strengere regels omtrent de verwerking van het bouwpuin, zijn het grote stappen waardoor de bouwsector in Roemenië echt volwassen aan het worden is. Ik durf te stellen dat Roemenië binnen 10 tot 15 jaar Nederland in veel opzichten heeft ingehaald, of zelfs overtreft.