24 oktober 2020

BACK TO SCHOOL 2020

Afgelopen september ging de schoolbel in de Roemeense scholen voor de start van een wat ander schooljaar dan normaal. TeamNETROM gelooft in de kans van elk kind op onderwijs en een beter leven. Daarom zijn we 5 jaar geleden begonnen met onze eigen CSR (Corporate Social Responsibility) campagne “Back 2 School”.

De wind van verandering

Of het nu de dag is waarop ze hun eerste leraar ontmoeten, of een nieuw begin voor eerstejaars op de middelbare school, of de eerste schooldag in het laatste jaar van de middelbare school, voor iedereen gaat dit schooljaar zeker verandering brengen.

Sommigen van hen zullen het schooljaar starten op het schoolplein en sommigen thuis, voor de computer, laptop of tablet. Anderen starten alleen thuis, weg van enige vorm van onderwijs. Voor veel kinderen in Roemenië kan het begin van dit schooljaar helaas het einde van hun opleiding betekenen. Gezinnen, die zo zwaar getroffen zijn door de economische gevolgen van deze (corona)crisis, hebben niet het inkomen om ervoor te zorgen dat kinderen deelnemen aan online cursussen. Voor bijna 40% van de leerlingen heeft geen manier om naar een online school te gaan. Ze beschikken niet over de juiste technologie of ze kunnen het niet betalen.

Een kans op een beter leven

TeamNETROM gelooft in de kans van elk kind op onderwijs en een beter leven. Daarom zijn we 5 jaar geleden begonnen met onze eigen CSR-campagne “Back 2 School”. Dit is een reeks jaarlijkse acties waarmee we inmiddels meer dan 100 kinderen met goed uitgeruste tassen naar school hebben gestuurd. Elk jaar kiezen we een afgelegen dorp met kansarme, maar goede en slimme kinderen. Één voor één kregen de kinderen uit Velesti, Lăcrița en Leordoasa de kans om te blijven leren met de hulp van onze collega’s.

In het verleden was onze “zorg” om deze kleurrijke rugzakken te vullen met alles wat nodig was om naar school te gaan. Dit jaar leek het ons een beter doel om 10 studenten te helpen door te mogelijkheid te bieden “online” te blijven gedurende het schooljaar 2020-2021. Al snel vonden we de middelen… Met een deel van het geld dat we vorig jaar tijdens de interne kerstveiling hadden ingezameld, kochten we 10 betrouwbare en gebruiksvriendelijke tablets. Omdat we weten dat een kwart van de huishoudens in Roemenië geen internettoegang heeft, verzekert NetRom 10 huishoudens 1 jaar lang van internet.

Samen kunnen we meer

We vergeten niet waar we vandaan komen. We zijn allemaal trots op onze gemeenschappen en het zit in ons instinct om terug te geven. Onze collega’s waren degenen die besloten dat er binnen hun gemeenschap minstens één kind onze hulp zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan... en zo begonnen we onze missie. We kochten de tablets, gingen de gemeenschap in en testten welke internetprovider het beste signaal gaf. Die contracteerden we voor een jaar. Daarnaast maakten we een snelgids voor de kinderen die ze gaan gebruiken en stelden een training op om zowel kinderen als ouders/docenten te leren hoe ze bewust met het internet om kunnen gaan. Deze gids leek ons wel een goed idee aangezien dit iets nieuws is voor beide partijen.

Goed voorbereid

…in oktober waren we klaar om onze goede daden te leveren. Één voor één begonnen de tablets bij de kinderen aan te komen en hopelijk openden ze voor hen een bredere educatieve wereld en een betere toekomst. Als reactie, emoties die van onschatbare waarde zijn. We zijn erin geslaagd om onze missie verder te brengen en daarmee in ieder geval 10 studenten, die door het systeem ”offline” zijn achtergelaten, ”online” te brengen.

Meer weten over onze CSR activiteiten?
Stuur een mail naar ronald@netrom.nl
of bel +31 (0)30 782 0111.