30 juni 2020

POST CRAIOVA: CORONA AVONTUREN

Het blijft bijzonder hoe snel veranderingen kunnen optreden en hoe vlot we ons daaraan aanpassen en zelfs eraan wennen. Remote werken of ‘thuiswerken’ is een goed voorbeeld hiervan. Voor de coronacrisis leek thuiswerken een soort gunst die mondjesmaat aan medewerkers werd verleend. Nu is het een alom geaccepteerd fenomeen. Sommige corporate bedrijven verlangen nu zelfs van hun medewerkers dat ze tot het einde van 2020 thuis blijven werken.

Het tijdvretende heen-en-weer reizen en het dagelijks in de file staan kan ineens op een efficiënte wijze worden vervangen. Waarom heeft niemand deze oplossing voor het fileprobleem bedacht? Is het de synergie tussen mensen, die harmonieus en in teamverband met elkaar samenwerken op een gemeenschappelijke werkplek, om gezamenlijke doelen te bereiken? Of is het toch te kenmerkend voor een gezonde organisatie én daardoor eigenlijk een doel op zich?

Reizen is een ander voorbeeld van ons razendsnelle aanpassingsvermogen. Mijn eigen wekelijkse heen-en-weer pendelen tussen Roemenië en Nederland is ruw onderbroken door corona. Iedere keer dat ik in Roemenië aan kom, is een gedwongen quarantaine/thuisisolatie periode van 2 weken aan de orde. In Roemenië wordt dit zeer serieusgenomen, maar daarover later meer. Tijdens het hoogtepunt van de crisis werkte ik net als iedereen (en 290 van onze 350) medewerkers, vanuit huis, in Breda.

Het vliegverkeer lag stil, dus de enige methode om in Roemenië te komen was op de ouderwetse manier: met de auto. Best wel een avontuur om met mijn hele gezin over de Nederlands-Duitse, de Duits-Oostenrijkse, de Oostenrijks-Hongaarse en tot slot de Hongaars-Roemeense grens te komen. Temeer omdat al die landen hun eigen regels voor grensoverschrijdend verkeer hanteren die soms dagelijks aangepast werden en waarover veel verwarring en onduidelijkheid bestond.

Uiteindelijk viel die tocht ontzettend mee. Zonder enig oponthoud bij de grensovergangen, met uitzondering van de laatste, waar 23 kilometer file stond met een wachttijd van 20 uur, oeps… Het oponthoud aan de grens werd mede veroorzaakt door een strenge medische controle en formulieren die door iedereen ingevuld moesten worden. Roemenië behoort binnen Europa tot de landen waar de corona maatregelen heel streng zijn. Er wordt ook gehandhaafd op navolging van de corona regels, dat is in Roemenië wel eens anders. Sommige (verkeers)regels lijken alleen voor de vorm te bestaan. Nadat we in Craiova aangekomen waren kwam iedere dag een politie auto voorbij die controleerde of we echt wel thuis waren.

Onbevestigde bronnen beweren zelfs dat de quarantaine-discipline van reizigers ook via het volgen van hun GSM wordt gecontroleerd. De corona aanpak lijkt effectief te zijn. De hoeveelheid besmettingen en sterfgevallen is hier (vooralsnog) significant lager dan in Nederland en het is prettig om te zien dat de Roemeense overheid effectief, efficiënt en tijdig ingrijpt. Net als in Nederland normaliseert nu ook alles in hoog tempo. Behalve dan die wachttijd aan de grens...

Gelukkig werkten we al met diverse tools voor interne en externe meetings, dus hoe de situatie zich nog de komende tijd gaat ontwikkelen, vinden we vast een gezamenlijke mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Je kunt ons vinden op Skype, Microsoft Teams, Zoom, Join.me, Whereby, Google Meet, Google Hangouts, Slack, Apprear.in en ga zo maar door.