01 april 2019

POST CRAIOVA: 70 KEER PER JAAR STA IK OP SCHIPHOL

Als ik met mogelijke partners in gesprek ben over een samenwerking, komt vaak het reizen naar Roemenië ter sprake. Er is nog veel onbekend over dit land. De fysieke – maar ook de virtuele – afstand tussen Nederland en Roemenië is een onderwerp waar veel misverstanden over bestaan.

Meerdere vluchten per dag

Ikzelf reis bijna iedere week van Craiova naar Nederland en weer terug. Op maandag, dinsdag en woensdag ben ik in Roemenië. De rest van de dagen ben ik in Nederland. Voor mij is het routine, maar veel mensen kijken ervan op dat het mogelijk is wekelijks te pendelen tussen Nederland en Roemenië. Alleen al vanuit Schiphol gaan er 5 vluchten per dag naar Boekarest, de hoofdstad. Maar je kunt ook vliegen vanaf Zaventem, Keulen of Düsseldorf. De vliegtijd is maar 2,5 uur. Ik praat weleens met medewerkers van klanten, die voor een enkele reis anderhalf uur onderweg zijn om naar hun werk te gaan. Opgeteld is die wekelijkse reistijd eigenlijk niet eens veel langer dan die van mij.

Ander beeld van Roemenië

Iedere week ontvangen we 2 tot 3 klant delegaties in ons ontwikkelcentrum in Craiova. Na aankomst gaat de reis verder met onze eigen NetRom shuttle service. Het busje is voorzien van alle gemakken zoals drankjes en wifi. De reis van het vliegveld naar Craiova vind ik intussen niet indrukwekkend meer, maar voor nieuwe bezoekers aan Roemenië is het toch wel bijzonder. Veel opdrachtgevers hebben deze rit al tientallen malen gedaan, ook voor hen is dat nu pure routine. Tijdens de werkbezoeken vertellen bezoekers mij vaak over het beeld wat zij van Roemenië hebben/hadden. Wat mij opvalt is dat hun feitelijke ervaringen zeer afwijken van het beeld van Roemenië dat zij vóór hun bezoek hadden. Het is dus niet zo moeilijk om het verwachtingspatroon van eerste-keer-bezoekers te overtreffen.

In de toekomst een nog kortere reistijd

Wij hebben goede afspraken met een mooi hotel nabij het stadshart van Craiova en hier zitten dan ook elke week klanten van NetRom. De faciliteiten zijn hier dus goed geregeld. In Craiova is sinds een aantal jaar ook een internationaal vliegveld, dat groeit als kool. Er zijn directe verbindingen met 20 steden, waaronder Brussel Charleroi, Keulen, London en Tel-Aviv. Helaas gaat er tot op heden nog geen directe vlucht vanuit Nederland hier naar toe, maar dat is puur een kwestie van tijd, in de toekomst wordt de reistijd nóg korter! Partners uit 10 landen komen gemiddeld 3 keer per jaar naar Craiova voor vaak meerdaags overleg met onze ontwikkelteams en tegelijkertijd krijgen zij een goed beeld over het land. Wij denken dat al deze mensen een klein beetje helpen om het scheve beeld van Roemenië iets rechter te zetten.

Post Craiova

Han in 't Veld (1966) blogt op Post Craiova over het bestaan als Nederlandse ondernemer in Roemenië. Han is managing director van NetRom Software BV. Zijn Roemeense vrouw en hun zoon en dochter wonen in Breda. Han pendelt tussen Craiova en Nederland.